ΔΕΙΣΙΔΑΙΜΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αν θέλετε να βρείτε σύντροφο μην κάθεστε στις γωνίες του τραπεζιού, μην τρώτε μαρούλι και αν βρείτε τετράφυλλο τριφύλλι…φάτε το και θα γνωρίσετε το ταίρι σας.
Κάποιες τις γνωρίζετε, κάποιες όχι. Κάποιες ισχύουν ακόμα και σήμερα, κάποιες άλλες όχι. Δείτε μερικές από τις πιο περίεργες προκαταλήψεις στον κόσμο.
1. Η δεισιδαιμονία για το ψωμί:
Οι Γάλλοι πιστεύουν ότι ο τοποθετώντας ένα καρβέλι ψωμί ανάποδα πάνω στο τραπέζι θα προκαλέσει πείνα και κακή τύχη στην οικογένεια.
2. Η δεισιδαιμονία για τον θάνατο:
Στην Ινδία, πιστεύεται ότι όταν υπάρχει μια γέννηση ή θάνατος σε μια οικογένεια, τα μέλη της δεν πρέπει να πάνε στην εκκλησία ή να ανάψουν λάμπα στο σπίτι τους για 15 ημέρες. Ειδικά στον θάνατο, δεν παρίστανται σε γάμους και δεν γιορτάζουν καμιά γιορτή για ένα χρόνο.
3. Η δεισιδαιμονία του τραπεζιού:
Στη Ρωσία, υπάρχει η πεποίθηση ότι οι ανύπαντροι θα πρέπει να αποφεύγουν να κάθονται στη γωνία του τραπεζιού. Θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες να βρουν τον σύντροφο της ζωής τους και δεν θα παντρευτούν ποτέ.
4. H δεισιδαιμονία του λευκού:
Στην Κίνα, το λευκό χρώμα συνδέεται με τον θάνατο και το πένθος. Αποφεύγουν να στείλουν προσκλήσεις ή λουλούδια σε λευκό χρώμα και αυτό εξηγεί το γεγονός ότι έχουν λευκούς φακέλους που ονομάζονται “pak kum” και στους οποίους τοποθετούν τα χρήματα που συνήθως δίνονται στην οικογένεια του νεκρού για να βοηθήσουν με το κόστος κηδείας.
5. Η δεισιδαιμονία του ύπνου:
Στην Ιαπωνία, αν κοιμάστε τη νύχτα με το κεφάλι σας προς τονΒορά, θα έχετε μικρή διάρκεια ζωής.
7. Η δεισιδαιμονία του πετάλου:
Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι για να έχουν καλή τύχη και να κρατήσουν μακριά τους εφιάλτες, θα πρέπει να κρεμάσουν ένα πέταλο στο υπνοδωμάτιό τους ή σε ένα πόμολο της πόρτας (με τα άκρα του προς τα πάνω). Αυτή η δεισιδαιμονία πηγάζει από το γεγονός ότι το πέταλο έχει επτά τρύπες, που θεωρείται τυχερός αριθμός, και είναι κατασκευασμένο από σίδερο, έτσι ώστε να μπορεί να αποκρούσει τα κακά πνεύματα που μπορεί να στοιχειώσουν τα όνειρά σας.
8. Η δεισιδαιμονία της κουτσουλιάς:
Στη Ρωσία, υπάρχει η πεποίθηση ότι αν ένα πουλί αφοδεύσει πάνω σας, στο αυτοκίνητό σας ή σε κάποια περιουσία σας, είναι σημάδι καλής τύχης και μπορεί να σας φέρει πλούτη. Μάλιστα, όσο περισσότερα πουλιά εμπλέκονται, τόσο πλουσιότεροι θα γίνετε! Έτσι, την επόμενη φορά που ένα πουλί σας ρίξει κουτσουλιά, απλά χαρείτε. Τυχερέ Πούτιν (τον κουτσούλησε πουλί ενώ έβγαζε λόγο πριν από λίγες μέρες).
9. Η δεισιδαιμονία του καθρέφτη που παίρνει τη ψυχή:
Αν κοιτάζεστε σε καθρέφτη, προσοχή γιατί θα… κλέψει την ψυχή σας! Αυτή η δεισιδαιμονία ενδεχομένως να εξηγεί γιατί η κακή βασίλισσα χρησιμοποιεί έναν καθρέφτη για να βλάψει την Χιονάτη, γιατί ο Νάρκισσος παγιδεύτηκε από το είδωλό του, και γιατί οι άψυχοι βρικόλακες δεν έχουν καμία αντανάκλαση στον καθρέφτη. Την επόμενη φορά που θα κοιταχτείτε στον καθρέφτη του μπάνιου σας… ξανασκεφτείτε το.
10. Η δεισιδαιμονία της φωτογραφικής μηχανής που παίρνει την ψυχή:
Όταν η φωτογραφία πρωτοεφευρέθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πίστευαν ότι η λήψη της φωτογραφίας κάποιου ήταν παρόμοια με τη λήψη της ψυχής του. Έτσι, αν ένας εχθρός ήταν σε θέση να λάβει μια φωτογραφία σας, κατείχε όχι μόνο την ψυχή σας, αλλά και πνευματική εξουσία πάνω σας.
11. Η δεισιδαιμονία του βελανιδιού:
Στη Βρετανία οι γυναίκες έβαζαν βελανίδια στις τσέπες τους για να παραμείνουν νέες. Σύμφωνα με τον Richard Webster στο The Encyclopedia of Superstitions, η βελανιδιά θεωρούνταν ότι παρείχε μακροζωία και έδιωχνε τις ασθένειες λόγω της μακράς αντοχής της.
12. Η δεισιδαιμονία του μαρουλιού:
Τον 19ο αιώνα, οι Άγγλοι απέφευγαν να τρώνε σαλάτες, αν ήθελαν να κάνουν οικογένεια. Στο The Oxford Dictionary of Superstitions, ένα κεφάλαιο υποδηλώνει ότι το μαρούλι ήταν επιζήμιο για την τεκνοποίηση.
13. Η δεισιδαιμονία της ομπρέλας:
Εάν ανοίξετε μια ομπρέλα σε κλειστό χώρο ουσιαστικά ζητάτε την κακή τύχη να πέσει πάνω σας σαν βροχή. Μία εξήγηση προέρχεται από τις ημέρες όταν ομπρέλες χρησιμοποιούνταν ωςπροστασία από τον ήλιο. Ανοίγοντας μια ομπρέλα σε κλειστό χώρο ήταν προσβολή προς τον θεό Ήλιο, ο οποίος θα σας έστελνε την κατάρα του προκαλώντας κακή τύχη.
14. Η δεισιδαιμονία του τετράφυλλου τριφυλλιού:
Στην αρχαιότητα συνήθιζαν να ορκίζονται σε ένα τετράφυλλο τριφύλλι. Αυτό έχει χαθεί αλλά έχει μείνει ως σύμβολο καλής τύχης. Σε ορισμένες παραδόσεις έχει χρησιμοποιηθεί ως γούρι για την εύρεση άνδρα ή γυναίκας. Πώς λειτουργεί για τους ελεύθερους: Αν βρείτε ένα τετράφυλλο τριφύλλι, πρέπει να το φάτε (ή να το βάλετε μέσα στο παπούτσι σας). Μετά από αυτό η τύχη σας θα ενεργοποιηθεί και το πρώτο άτομο που θα έρθετε σε επαφή θα είναι ο μελλοντικός σύντροφός σας.
15. Η δεισιδαιμονία των σταφυλιών την Πρωτοχρονιά:
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Ισπανία, δεν φιλιούνται όλοι όταν το ρολόι χτυπήσει δώδεκα. Οι προληπτικοί τρώνε δώδεκα σταφύλια τα μεσάνυχτα για να εξασφαλίσουν 12 μήνες καλής τύχης.
16. Η δεισιδαιμονία της μαύρης γάτας :
Οι μαύρες γάτες είναι συνυφασμένες με τη μαγεία και γι’ αυτό κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν πως φέρνουν κακή τύχη. Εντούτοις, υπάρχουν δύο παραλλαγές σε αυτή τη δεισιδαιμονία. Εάν μία γάτα περάσει από μπροστά σου θεωρείται κακή τύχη, ενώ αν έρθει προς το μέρος σου, τότε είναι καλός οιωνός. Στην περίπτωση του πρώτου σεναρίου, για να ξορκίσεις το κακό, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να φτύσεις.
17. Η δεισιδαιμονία για τον φούρνο:
Πρόκειται για μια παλιά εβραϊκή δεισιδαιμονία. Εάν ένας φούρνος έμενε άδειος, η οικογένεια θα πείναγε στο μέλλον. Για να αποφύγει κάποιος την πείνα, αρκούσε να αφήσει μέσα στον φούρνο ένα κομμάτι λαδόκολλα ή ένα τηγάνι. Η δεισιδαιμονία αυτή σχετίζεται με αρχαία τελετουργικά, κατά τα οποία άφηναν φαγητό για τους θεούς του νοικοκυριού, ώστε να προστατεύουν την οικογένεια.
18. Η δεισιδαιμονία του 13 :
Ο αριθμός 13 και η Παρασκευή και 13 θεωρούνται γρουσουζιά σε πολλά μέρη, ενώ οι ρίζες αυτής της δεισιδαιμονίας φτάνουν πίσω στη Βίβλο. Θυμηθείτε πως ο Ιησούς είχε 13 μαθητές, μέχρι που ο ένας -ο Ιούδας- τον πρόδωσε. Δ