Επικίνδυνοι ερασιτέχνες σκορπούν τον θάνατο στην θάλασσα- Μάθετε για την ΚΑΡΠΑ και οδηγίες πλεύσης

 

Η θάλασσα είναι υπέροχη αλλά πρέπει να την σεβόμαστε τόσο όταν κολυμπάμε μέσα σε αυτήν, όσο και όταν επιβαίνουμε σε πλωτά σκάφη. Το χθεσινό τραγικό συμβάν στην Αίγινα με τους 4 νεκρούς έρχεται απλά να μας θυμίσει ότι δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας -και δη ταχύτητας- στις παράκτιες περιοχές, αλλά και ότι δεκάδες άνθρωποι πνίγονται κάθε καλοκαίρι στα ελληνικά νερά επειδή δεν γνωρίζουν καλά κολύμβηση αλλά παρόλα αυτά επιβαίνουν σε μικρό σκάφος χωρίς να φορούν σωσίβιο…

Πουθενά σε πολιτισμένη χώρα του δυτικού κόσμου δεν θα δείτε παιδιά μέσα σε βάρκα, ταχύπλοο, λάντζα, φουσκωτό ή άλλο μικρό σκάφος, χωρίς σωσίβιο. Πόσο μάλλον αν δεν κολυμπούν πολύ -πολύ καλά!

Πουθενά σε πολιτισμένη χώρα του δυτικού κόσμου δεν θα δείτε ταχύπλοο να βγαίνει ή να μπαίνει σε λιμάνι με μεγάλη ταχύτητα, ή τζετ-σκι να κάνει φιγούρες λίγα μέτρα από το κεφάλι κολυμβητών σε παραλία… Και κανείς να μην καλεί το Λιμενικό!

Στην Ελλάδα, όπου όλα είναι «χαλαρά» ωστόσο, τα παραπάνω είναι συνηθισμένα κάθε καλοκαίρι με αποτέλεσμα κάθε τόσο να θρηνούμε θύματα.

Χθες το απόγευμα έφτασαν με πλοίο από την Αίγινα οι τραυματίες του μοιραίου καϊκιού, οι οποίοι τραυματίστηκαν σοβαρά μετά τη σύγκρουση με ταχύπλοο σκάφος που κυριολεκτικά εμβόλισε το σκάφος στο οποίο βρίσκονταν.

Από το Λιμάνι του Πειραιά με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ διακομίστηκαν, η μία τραυματίας στο Γενικό νοσοκομείο «ΚΑΤ» για την προσπάθεια συγκόλλησης του κάτω μέρους του ενός ποδιού, ένας 16χρονος με πιο ελαφρό τραυματισμό στο πόδι, δυο ακόμα τραυματίες στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, και ένας τραυματίας στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών καθώς είναι αστυνομικός.

Στην Αίγινα όμως ο θρήνος δεν έχει τέλος για τον 58χρονο καπετάνιο, το 5χρονο αγγελούδι και άλλους δύο επιβάτες της βάρκας.

Οι ακριβείς συνθήκες θανάτου του κάθε ενός εξ αυτών δεν είναι ακόμα γνωστές αλλά η τραγωδία αυτή ας ευαισθητοποιήσει όλους μας.

 

Σύγκρουση σκαφών στην Αίγινα

Σήμερα, 16 Αυγούστου 2016 και ώρα 13:20, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υγείας, ενημερώθηκε από το Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος ότι υπήρξε σύγκρουση (εμβολισμός) ταχύπλοου με τουριστικό σκάφος στην περιοχή της Αίγινας, με αναφερόμενους νεκρούς και τραυματίες.

Αμέσως τέθηκε σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα το Κέντρο Υγείας Αίγινας, το Γενικό Νοσοκομείο Νικαίας «Άγιος Παντελεήμων» και το Τμήμα Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ και ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Στο Κέντρο Υγείας Αίγινας, διακομίσθηκαν 4 νεκροί, 3 ενήλικες 44 και 58 ετών και ένας άνδρας μεσήλικας 40-50 ετών , αγνώστων μέχρις στιγμής στοιχείων καθώς και ένα ανήλικο κοριτσάκι 5 ετών, όπως επίσης και 16 τραυματίες, εκ των οποίων πιο σοβαρά μία γυναίκα 29 ετών αλλοδαπή, με μερικό ακρωτηριασμό αριστερής κνήμης και ένας έφηβος 16 ετών, με τραύματα και επαπειλούμενο αεραγωγό.

Μετά την παροχή πρώτων βοηθειών στο Κέντρο Υγείας Αίγινας, κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή των 2 ανωτέρω τραυματιών και επιπλέον άλλων τριών ενηλίκων για περαιτέρω αντιμετώπιση σε Νοσοκομεία της Αθήνας. Σε συνεννόηση με τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια και το ΕΚΑΒ, οργανώθηκε η διακομιδή τους με πλωτό μέσο συνοδεία ιδιώτη γιατρού, στο Λιμάνι του Πειραιά. Από κει με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ διακομίστηκαν, η κοπέλα στο ΓΝ «ΚΑΤ», ο 16χρονος και 2 ακόμα τραυματίες στο ΓΝ Νίκαιας, και ένας τραυματίας στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, λόγω της ιδιότητας του (αστυνομικός). Από τους υπόλοιπους 11 που διακομίστηκαν στο ΚΥ Αίγινας, οι 5 έλαβαν εξιτήριο ενώ οι άλλοι 6 παραμένουν ακόμα για προληπτικούς λόγους. Η κατάσταση των τραυματιών είναι καλή.