Τα “ξύλινα” πόδια της Ρόδας του Καμίνη: Δωρεά του…δήμου σε ιδιώτη η χριστουγεννιάτικη “ατραξιόν” που ακόμα δεν έχει λειτουργήσει!!!

Στον “αέρα” κυριολεκτικά η Ρόδα του Καμίνη μετά το ρεπορτάζ του thefaq παραμονή των Χριστουγέννων για το “ποιον θα πάρει η Ρόδα του Καμίνη“, με φωτογραφίες από το σημείο που δείχνουν και τα τουλάχιστον πλημμελή μέτρα ασφαλείας.
Αποτέλεσμα να μην γίνουν τα προγραμματισμένα εγκαίνια την Κυριακή αλλά και να αναγκαστεί να βγάλει ανακοίνωση η διοίκηση Καμίνη σε μία προσπάθεια να εξηγήσει τα ανεξήγητα!

Ποιος άραγε έδωσε εντολή να στηθεί μία χριστουγεννιάτικη “ατραξιόν” που κατά γενική ομολογία είναι απλά ένα με κακάσχημο σιδερένιο κατασκεύασμα που αλλοιώνει την εικόνα της πλατείας Συντάγματος και μάλιστα σε εορταστική περίοδο, ενώ δεσμεύει χριστουγεννιάτικα το 1/3 της πλατείας για χάρη ιδιώτη;;

Όπως αποκαλύπτει και το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών, η διοίκηση Καμίνη βρήκε την ιδέα ενδιαφέρουσα και χωρίς καν να περάσει το θέμα από δημοτικό συμβούλιο, αποφάσισε να δώσει την άδεια σε ιδιώτη και μάλιστα εταιρεία άσχετη με το αντικείμενο να στήσει μία Ρόδα, χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι βασικοί όροι ασφαλείας. Δεν είναι λίγοι εξάλλου αυτοί που κάνουν λόγο για εμπορευματοποίηση της πλατείας και για “δωρεά” της δημοτικής αρχής του Γιώργου Καμίνη προς όφελος ιδιώτη…

Και μπορεί ο κ.Καμίνης να ήθελε να δώσει άρωμα “ευρωπαϊκό” στην πρωτεύουσα με αυτή του την απόφαση, αλλά θα έπρεπε να ξέρει ότι στο εξωτερικό, όπως στο Λονδίνο, όταν στήνονται ανάλογες κατασκευές αυτό γίνεται σε ανοιχτό χώρο και όχι σε μέρη όπως το Σύνταγμα που κλείνουν όλη την πλατεία!

Όπως γράφει η “Εφημερίδα των Συντακτών” η Αθήνα όπως και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, διαθέτει τη δική της Ρόδα, ύψους 40 μέτρων. Και εάν από το περίφημο «London Eye» μπορεί κάποιος να αγναντέψει ολόκληρο τον Τάμεση, εικάζεται ότι η θέα από την αθηναϊκή Ρόδα θα περιοριστεί στη Βουλή, το πολύ έως τον Λυκαβηττό.

Πρόκειται για πρόταση που κατατέθηκε από ιδιώτη προ καιρού στον Δήμο Αθηναίων. Η δημοτική αρχή, κρίνοντάς την ενδιαφέρουσα, θέλησε να την υλοποιήσει στη διάρκεια των φετινών γιορτών, με στόχο να επαναφέρει τη ζωντάνια στο κέντρο της πόλης.

Πότε θα λειτουργήσει;
Χθες το απόγευμα, οπότε ένα μεγάλο πλήθος πολιτών πέρασε από την πλατεία Συντάγματος, ήταν πολλοί όσοι προσέγγισαν τη Ρόδα θέλοντας να ανέβουν. Ρωτούσαν δεξιά και αριστερά, παίρνοντας την απάντηση ότι ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, αν και όλα φαίνονται να είναι στη θέση τους, έως και οι χορηγοί.

Η Ρόδα θα είναι δωρεάν για όλους έως τις 15 Ιανουαρίου. Εισιτήριο (σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα ξεπερνά τα 5 ευρώ) θα καταβάλλεται για διάστημα δύο μηνών (20/01-20/03), μόλις ολοκληρωθεί σχετική δημοπρασία.

Ο απαραίτητος έλεγχος ασφαλείας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τον δήμο, γίνεται με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές από τον διεθνή οργανισμό πιστοποίησης (TUV), η εισήγηση του οποίου εγκρίνεται από την αρμόδια Επιτροπή Θεαμάτων.

Εξηγεί παράλληλα πως η ιδιαιτερότητα τέτοιου τύπου κατασκευών είναι ότι οι συγκεκριμένες διαδικασίες ολοκληρώνονται μόνο όταν η εγκατάσταση έχει τοποθετηθεί.

Ωστόσο, με μια πρωτοφανή βιασύνη, το θέμα τέθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ενώ είχε εγκατασταθεί η Ρόδα.

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων, έχοντας από τον δήμο άδεια κατάληψης χώρου, είχε προχωρήσει σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και όχι δημοπρασία, με στόχο να υλοποιήσει την πρόταση που είχε κατατεθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο (αρχικά αφορούσε το Ζάππειο, πριν απορριφθεί).

«Πόλεμος» εταιρειών
Ετσι έγινε δεκτή προσφορά ιδιώτη για τη «δωρεά» της Ρόδας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΠΑΝΔΑ, Χρ. Τεντόμα, ο οποίος στη συνέχεια περιέγραψε ακόμα και έναν «πόλεμο» μεταξύ δύο εταιρειών (η δεύτερη προέκυψε από διάσπαση της πρώτης) για το ποιος θα εγκαταστήσει τη Ρόδα.

Όμως καμία από τις δύο εταιρείες δεν φαίνεται να έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο: η μία είναι ναυτιλιακή, η άλλη γραφικών τεχνών, σύμφωνα με τα όσα είπε ο δημοτικός σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης» Ρ. Αξελός.

Εντονη ήταν η αντίδραση του πρώην αντιδημάρχου στην προηγούμενη θητεία Καμίνη, Τ. Μπέη:

«Στην αρχή είχα χαρεί με την εικόνα της Ρόδας, αλλά όταν ήρθα και άκουσα την ενημέρωση του κ. Τεντόμα, κοκκίνισα. Υπάρχει δωρεά όχι προς τον δήμο, αλλά δωρεά του δήμου. Δεν είναι πολεοδομικό, οικονομικό ή θεσμικό θέμα. Εμπορεύονται την κεντρική πλατεία» είπε ανακοινώνοντας την αποχή του από την ψηφοφορία, επιλογή με την οποία συντάχθηκε και ο πρώτην αντιδήμαρχος, Γ.Π. Αποστολόπουλος.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου, Λ. Καστανάκη, για το στάδιο της δωρεάν λειτουργίας δεν προκύπτει εμπορική δραστηριότητα, επομένως δεν απαιτείται διαγωνιστική διαδικασία.

Για το επόμενο στάδιο, της καταβολής αντιτίμου, το δημοτικό συμβούλιο πήρε απόφαση να προχωρήσει σε δημοπρασία, με τιμή εκκίνησης τις 100.000 ευρώ (50.000 ευρώ τον μήνα) και κατάθεση εγγυητικής επιστολής 100.000 ευρώ. Οσοι πρότειναν τα ποσά μάλλον… έσωσαν την πρότερη κατάσταση: η εισήγηση είχε ως «ενδεικτική» τιμή εκκίνησης τις 20.000 ευρώ και κατάθεση εγγυητικής 2.000 ευρώ. Αποφασίστηκε ακόμη μετά τον διαγωνισμό να… ξηλωθεί η αρχική εγκατάσταση, πριν τοποθετηθεί η νέα.

Αντιπαραθέσεις
Οι αποφάσεις ελήφθησαν έπειτα από έντονες αντιπαραθέσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι πριν καταψηφίσει, ο κ. Αξελός τόνισε ότι αποποιείται οποιασδήποτε ευθύνη «για ό,τι συμβεί».

«Επίσης υπάρχει ένα ζήτημα αισθητικής» συμπληρώνει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.»:

«Όσοι έχουν πάει στο Λονδίνο ή στο Παρίσι ξέρουν ότι τέτοιες κατασκευές βρίσκονται σε ανοιχτούς χώρους. Στην Αθήνα έκλεισε το Σύνταγμα. Πρόκειται για μια καθαρή διαφήμιση. Πώς μπορεί ο δήμος να εισηγείται τιμή εκκίνησης 20.000 ευρώ στη δημοπρασία; Δεν μπορείς να παραχωρείς δημόσιο χώρο χωρίς διαγωνισμό» τονίζει.

«Το μεγάλο θέμα είναι η πλήρης εμπορευματοποίηση όλων των εορταστικών εκδηλώσεων του δήμου. Παντού υπάρχει εισιτήριο» τονίζει στην “Εφ.Συν.” από τη Λαϊκή Συσπείρωση ο Στ. Λάμπρου. Στη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου είχε καλέσει την πλειοψηφούσα παράταξη να αποσύρει το θέμα, «για να μην έχετε μπλεξίματα».

Ρεπορτάζ: Στέργιος Ζιαμπάκας