You are currently viewing Αντιμετώπιση της ψευδούς ιδέας ότι το Six Sigma είναι ελιτίστικο

Αντιμετώπιση της ψευδούς ιδέας ότι το Six Sigma είναι ελιτίστικο

Πολύ συχνά, όταν οι άνθρωποι σκέφτονται το Six Sigma και τις μαύρες ζώνες, τα βλέπουν ότι έχουν μια ελιτίστικη χροιά. Η άποψη ότι το Six Sigma είναι ελιτίστικο ή ότι οι μαύρες ζώνες είναι ελιτιστικές, ωστόσο, είναι ψευδής. Στην πιο αγνή του μορφή, το Six Sigma είναι ένας τρόπος ζωής για έναν οργανισμό που ασχολείται σοβαρά με τη βελτίωση της διαδικασίας. Απλώς τυχαίνει να έχει ορισμένα χαρακτηριστικά στα οποία αρέσει στους ανθρώπους να πετούν πέτρες. Το ότι μερικοί άνθρωποι έχουν καταλήξει να πιστεύουν αυτή την εσφαλμένη ιδέα οφείλεται στο ότι έχουν παρερμηνεύσει τη φύση του Six Sigma και δεν έχουν δει την πλήρη εικόνα.
Υπάρχει ένας αέρας μυστηρίου που περιβάλλει αυτό που κάνουν οι μαύρες ζώνες Six Sigma. Οι άνθρωποι βιώνουν έργα όπου οι μαύρες ζώνες μένουν μόνες τους για να τσακίζουν τους αριθμούς και εργάζονται σε μεγάλα έργα σε απομονωμένα γραφεία μακριά από το πάτωμα του εργοστασίου. Αναρωτιούνται τι ακριβώς συμβαίνει στα παρασκήνια και μη γνωρίζοντας, γίνονται ανήσυχοι. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν γνωρίζουν ότι τα αποτελέσματα θα τους επηρεάσουν. Εάν οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει καμία εκπαίδευση στο Six Sigma, η άγνοιά τους για τις διαδικασίες θα τους οδηγήσει σε δυσπιστία και ακόμη και φόβο για το έργο Six Sigma και τους ειδικούς που καθοδηγούν το έργο.
Άλλοι άνθρωποι έχουν αναπτύξει δυσαρέσκεια προς τους ίδιους τους συμβούλους της Six Sigma. Σίγουρα, υπάρχουν ορισμένοι μεμονωμένοι σύμβουλοι που είναι αλαζονικοί, μη συνεργάσιμοι και αναίσθητοι με τους άλλους. Αυτό, όμως, αντανακλά αυτό το άτομο και δεν αντιπροσωπεύει το Six Sigma. Υπάρχουν άνθρωποι σε όλους τους τομείς και τα επαγγέλματα που δεν είναι ωραίοι ή έχουν φουσκωμένη άποψη για τον εαυτό τους. Το Six Sigma δεν έχει να κάνει με την αυτοεξευτελισμό. Δεν πρόκειται για κυριαρχία στους ανθρώπους. Δυστυχώς, μερικοί άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο να αποκτήσουν μια πιστοποίηση Six Sigma παρά να εκτιμήσουν τι θα τους επιτρέψουν οι νεοαποκτηθείσες δεξιότητες να προσφέρουν στον οργανισμό τους. Η προτεραιότητα της εκπαίδευσης Six Sigma θα πρέπει να είναι να προσφέρει αξία στις επιχειρήσεις και στους πελάτες της δικής τους επιχείρησης. Η εκπαίδευση για να γίνει ηγέτης της ομάδας Six Sigma δίνει σε κάποιον δεξιότητες και εργαλεία, αλλά δεν του δίνει το δικαίωμα να είναι ελιτιστής.
Το Six Sigma έχει να κάνει με τη συμμετοχή όλων. Ένα έργο Six Sigma σχηματίζει μια ομάδα ανθρώπων που εργάζονται μαζί για να εντοπίσουν προβλήματα και να αναπτύξουν λύσεις. Τέτοιες ομάδες δεν είναι ελιτίστικές ομάδες που αναδιατάσσουν τον κόσμο για να ζήσουν όλοι οι άλλοι. Αυτές οι ομάδες υπηρετούν τον οργανισμό χρησιμοποιώντας τις δεξιότητες και τα εργαλεία που έχουν μάθει για να αυξάνουν την ποιότητα και να μειώνουν τα ελαττώματα. Οι μαύρες ζώνες Six Sigma που ηγούνται αυτών των ομάδων επιδιώκουν επίσης μόνο να προσφέρουν τις δεξιότητές τους που έχουν μάθει μέσω της εκπαίδευσης.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποτύχεις και είναι πάντα βολικό να κατηγορείς το εργαλείο. Αν κοιτάξετε αρκετά σκληρά όμως, για την αποτυχία φταίει η έλλειψη προγραμματισμού και εκπαίδευσης. Εάν ένας οργανισμός δεν σχεδιάζει σωστά και δεν εκπαιδεύεται σωστά, δεν υπάρχει αμφιβολία για το αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος. Εάν η διοίκηση έχει πραγματικά το βλέμμα της στους στόχους και έχει πρόθεση να παρέχει ποιοτικά προϊόντα και υπηρεσίες, τότε το Six Sigma μπορεί να κρατήσει όλους συγκεντρωμένους και μέρος της ομάδας. Η πραγματικότητα είναι ότι το Six Sigma δεν είναι λαμπερό και δεν είναι σέξι. Είναι απλά σκληρή δουλειά.
Η αντιμετώπιση της ψευδούς ιδέας ότι το Six Sigma είναι ελιτίστικο αποτελεί μέρος της διασφάλισης της επιτυχίας των πρωτοβουλιών σας Six Sigma. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να εκπαιδεύσετε όλα τα μέλη της οργάνωσής σας σε βασικές έννοιες Six Sigma μπορεί να βοηθήσει πολύ στην εξάλειψη της μυστηριότητας του Six Sigma και της ελιτίστικης παρανόησης που έχουν μερικοί άνθρωποι. Δώστε στους ανθρώπους τη γνώση και τα εργαλεία που χρειάζονται για να κάνουν τη δουλειά τους και θα ευδοκιμήσουν. Βοηθήστε όλα τα μέλη του οργανισμού σας να καταλάβουν τι κάνει και πώς το κάνει το Six Sigma. Δεν χρειάζεται όλοι να περάσουν όλη την εκπαίδευση Six Sigma που απαιτείται για να επιτύχουν την πιστοποίηση της μαύρης ζώνης, αλλά υπάρχουν απλά προγράμματα που μπορείτε να εφαρμόσετε για να βοηθήσετε τους ανθρώπους να μάθουν τα βασικά του Six Sigma. Αν κοιτάξετε μόνο το κομμάτι του Six Sigma που τραγανίζει τον αριθμό και αγνοήσετε την οργανωτική και ανθρώπινη πλευρά, η άγνοια και η δυσαρέσκεια που προέρχεται από αυτήν, είναι αναπόφευκτη. Συμπεριλαμβανομένων όλων των επηρεαζόμενων από thΤο έργο Six Sigma και η παροχή πληροφοριών που χρειάζονται για να κατανοήσουν τι συμβαίνει και πώς μπορούν να συνεισφέρουν θα αποφέρει μερίσματα.